Over Spril

Een werkdag van een Sprilliër: Rogier

Heb je je ooit afgevraagd hoe een dag van een Sprilliër eruit ziet? Rogier Heuvelman neemt je graag mee tijdens een ‘gemiddelde donderdag’! Hij beschrijft zijn dagelijkse bezigheden van ‘s ochtends vroeg tot laat in de middag.

De gemiddelde donderdag

07:00

Heerlijk dat het al weer licht is buiten, dat maakt de weg naar het koffiezetapparaat wat makkelijker! Maar voordat we daar aan beginnen zit de kat al ongeduldig te wachten, niet op aandacht hoor, of een aai over z’n kop, nee gewoon op eten. De teleurstelling van deze koude behandeling ben ik snel te boven als ik door de tuindeuren naar buiten kijk en zie dat het weer een stralende dag wordt. Daar knap ik echt van op, wetende dat de zon er weer bij is vandaag.

Als de kat tevreden z’n bak leeg eet gaat mijn ochtendritueel verder… de dag kan niet beginnen zonder een kop koffie, en terwijl het huis gevuld wordt met de heerlijke geur van koffie zorg ik dat ik een beetje toonbaar ben voor de verschillende teams overleggen vandaag. Donderdag is voor mij de laatste dag van de week, dus het weekend staat weer voor de deur. Maar de donderdag is vaak ook wel een hectische dag, ik ben benieuwd wat vandaag gaat brengen.

07:30

Gisteren aan het einde van de dag hebben we alle dag-voorraden voor vandaag definitief gemaakt, dat houdt wel in dat we nog wat roosters van de medewerkers moesten aanpassen en vrijgeven, zodat we zeker weten dat alle werkstromen voldoende bezet zijn. Die aanpassingen zijn de volgende dag zichtbaar in de rapportages in het roostersysteem. Het eerste wat ik dus doe is zorgen dat het logboek gevuld is zodat mijn collega ook met de juiste en actuele cijfers kan werken. Het ziet er goed uit vandaag qua bezetting. In de mail stromen wel weer wat wijzigingen binnen, een zieke collega, een afmelding voor een event dus dat heft elkaar mooi op. Nog voor er een post is aangeraakt kunnen we de eerste wijzigingen al weer doorvoeren. Wat zeggen we bij WFM ook alweer? “Er is maar 1 constante factor en dat is verandering”. En dat blijkt maar weer te kloppen. Niet vergeten de wijzigingen in het logboek te zetten, dan weet iedereen ervan….

Verder lijkt het gelukkig mee te vallen, ik loop snel even naar beneden voor een re-fill. Doordat we veel thuiswerken is de kans groot dat ik heel de dag achter mijn laptop zit, maar door dus regelmatig een kop koffie te halen blijf ik in beweging en praat ik voor mezelf goed dat ik misschien iets te veel koffie drink.

08:15

Ik begin aan de terugblik, alle collega’s hebben netjes ingevuld waar ze gisteren mee bezig zijn geweest, in uren en aantal afgehandelde posten, op deze manier kan mijn collega van capaciteitsmanagement een goede berekening maken over afhandeltijden en verwachte instroom de komende periode. Ik hoef nu alleen te controleren of alle data goed is verwerkt. Een nieuwe dag aanmaken in het systeem zodat ook vandaag weer de cijfers gevuld kunnen worden.

Op donderdag vindt ook de roosteroverdracht en de terugblik van vorige week plaats, ik bel ter voorbereiding mijn collega om eens goed te kijken wat we vorige week hebben gedaan ten opzichte van de forecast en ten opzichte van het opgeleverde rooster. Hebben we de juiste keuzes gemaakt, en waarom hebben we die keuzes eigenlijk gemaakt? En daar waar ik altijd diep moet graven in mijn geheugen lepelt mijn collega met gemak alle details op van die week. We maken er netjes een verslag van zodat we het vanmiddag kort en bondig kunnen verklaren!

11:00

Tijd om eens een rondje langs de velden te doen, inmiddels zijn de verschillende dagstarts geweest bij de teams en is iedereen aan de slag met de werkstromen. De meeste posten zijn verdeeld, er is geen noodzaak om in te grijpen. Zoals een jeugdheld zei: “I love it when a plan comes together”. 

12:15

Voedertijd voor de trafficers, maar eerst nog even naar buiten voor de nodige beweging, de zon is nog steeds mijn vriend vandaag en onder het genot van een muziekje en het digitale duwtje in de rug van Jet start ik de app Ommetje voor de dagelijks wandeling. Als ik terug ben is er nog precies tijd om even wat boterhammen naar binnen te schuiven, ook hier heb ik mezelf aangeleerd dat hoe lekker een broodje Bapao, een frikandelbroodje, saucijzenbroodje of een kaasbroodje ook is, dit echt niet iedere dag hoeft!

13:00

Netjes op tijd zit iedereen al klaar om de terugblik te bespreken en te kijken naar het rooster van volgende week. Planning heeft haar best gedaan en een waterdicht rooster opgeleverd, hier kunnen we wat mee. Er is ruimte voor opleiding en alle meetings staan er keurig in. Vanaf dit moment is traffic verantwoordelijk voor het rooster en alle wijzigingen die er ongetwijfeld nog gaan komen. Het MT heeft nog wat mededelingen van huishoudelijke aard die gelukkig niet direct impact hebben op de operatie.

14:00

Nu het rooster in handen van traffic is gaan we vast voorzichtig kijken naar de werkbakken, staan er geen rare dingen in, is er goed geagendeerd, staan er geen posten onterecht op naam. Op deze manier kunnen we volgende week met een schone lei beginnen, een goed begin is het halve werk of zoiets?

Om half 3 zit ik met mij collega van planning om na te denken over een one-pager voor nieuwe medewerkers, hoe kunnen we alle WFM afspraken op 1 pagina krijgen, zodat onze collega’s dit makkelijk terug kunnen vinden, dit gaat ons en hun helpen in de eerste weken van hun nieuwe baan.

16:00

Het wordt al weer tijd om de voorraden te bekijken, er is voor een aantal werkstromen opgeschaald omdat het werk een beetje tegenzat, gelukkig viel het bij andere stromen mee en hadden we die ruimte om het te doen. Dat houdt in dat alle werkstromen netjes volgens de klantbelofte zijn afgehandeld. Voor morgen moeten er wel weer wat aanpassingen worden gedaan, een collega die telefoondienst had is nog steeds ziek en zal vervangen worden en de instroom op sommige werkzaamheden is hoger dan verwacht, dat wordt schuiven en puzzelen.

17:00

Zoals iedere dag schrijven we een korte samenvatting voor het team, de succesjes die we hebben gehaald delen we en de verwachting voor morgen wordt uitgesproken. En zo is het dan al weer 17.15. De dag is weer omgevlogen, tevreden sluit ik mijn laptop af, ben benieuwd wat we gaan eten!